Reteaua de transport public la suprafata a Bucurestiului

Bucurestiul are una dintre cele mai mari retele de transport in comun din Europa, toate cartierele fiind acoperite de linii de transport in comun de suprafata.

Poti calatori in Bucuresti cu autobuze, troleibuze si tramvaie pentru care poti cumpara bilete de la numeroase puncte de vanzare amplasate in general in statii si semnalate cu sigla Societatii de Transport Bucuresti STB.

Conform datelor oficiale, reteaua STB este a patra dupa marime de pe continent transportand zilnic 2,15 milioane de pasageri si integrand 130 linii de autobuz, 17 linii de troleibuz si 26 de linii de tramvai.

Majoritatea autobuzelor, troleibuzelor si a tramvaielor, in special cele care circula in zonele centrale ale Bucurestiului sunt prevazute cu incalzire si aer conditionat.

Bilete si program

Cel mai mare avantaj al biletelor pentru transportul in comun din Bucuresti este acela ca poti folosi cartele de calatorie, un fel de portofele electronice, valabile atat pentru autobuze, cat si pentru tramvaie sau troleibuze. Acestea nu pot fi insa folosite si pentru metrou.

In Bucuresti nu exista posibilitatea achizitionarii de bilete sau de achitare a contravalorii calatoriei dupa inceperea acesteia la sofer sau alt personal auxiliar. Dupa incarcarea cu bani a portofelelor electronice, cartela de calatorie trebuie validata la fiecare urcare intr-un mijloc de transport, de fiecare data cand este folosit.

Societatea de Transport Bucuresti ofera si posibilitatea achitarii contravalorii biletelor de calatorie prin SMS, reincarcare on-line sau la un ATM bancar.

In cazul in care acest lucru nu se intampla, exista posibilitatea sa fii amendat de catre personalul de control care circula prin oras si inspecteaza aleator pe tot parcursul zilei valabilitatea instrumentelor de plata ale calatorilor.

Poti calatori in Bucuresti cu mijloacele de transport in comun incepand cu ora 5 dimineata si pana la ora 23:30 existand anumite trasee unde exista si autobuze de noapte special semnalizate.

Este recomandat insa evitarea transportului in comun la orele de trafic intens in timpul saptamanii de lucru, dimineata intre orele 7-9:30 si dupa amiaza intre orele 16:30-19-30 cand bucurestenii merg catre si apoi revin de la serviciu. Majoritatea liniilor de autobuz nu beneficiaza din pacate de culoare de circulatie rezervate si prin urmare viteza lor este la orele de trafic intens foarte slaba.

Trasee si planificarea calatoriei

Din pacate, in Bucuresti exista foarte putine harti cu traseele si rutele pe care circula mijloacele de transport in comun, dar poti folosi aplicatiile disponibile pe Internet pentru a-ti planifica o calatorie.

Exista aplicatia Societatii de Transport Bucuresti dar poti folosi si sugestiile oferite de Google Maps.

O buna sursa de informare este si personalul de la chioscurile de vanzare a cartelelor de calatorie pe care ii poti intreba care sunt autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele care te pot duce acolo unde doresti sa mergi.

Nu rata

5 Comentarii la “Reteaua de transport public la suprafata a Bucurestiului”

  1. […] poate ajunge la magazin atat cu mijloacele de transport in comun de suprafata, fiind situat pe linia tramvaielor: 21, 1, 34, dar si a autobuzelor: 301, 101, 143 si 330, a […]

  2. AFI Cotroceni spune:

    […] AFI Cotroceni se poate ajunge cu mijloace de transport public la suprafata, utilizand tramvaie 1, 8, 11, 25, 35, trolee 69, 90, 91, 93 sau 96 si autobuze precum 105, 137, 138 […]

  3. […] cei care vor sa il viziteze, cu mijloace de transport public la suprafata, pot alege autobuzele 137, 336, 601 sau 381, troleibuzele 61, 66, 69, 70, 85, 90, 91 sau 92, iar […]

  4. […] este situata in afara capitalei, ferma este usor accesibila atat cu transportul in comun de suprafata cat si cu autoturismul […]

  5. […] a ajunge la Baneasa Shopping City, poti folosi transportul in comun de suprafata precum autobuzele 131 din Piata Romana, din Piata Presei Libere – 148, 149, 261, 476, 448 si […]