Parcul Herastrau

Parcul Regele Mihai I al Romaniei, sau parcul Herastrau (denumirea cunoscuta de catre toata lumea) este considerat cel mai spectaculos si cel mai variat parc al Bucurestiului.

Istoria parcului

Parcul Regele Mihai I (denumirile anterioare fiind Parcul National, Parcul Carol al II-lea, Parcul I.V. Stalin si Parcul Herastrau) a fost construit prin inlaturarea zonei mlastinoase din jurul Lacului Herastrau, iar arhitectul care a dat amploare acestui proiect a fost Nicolae Caranfil. Pentru amenajarea parcului, intre anii 1936 si 1939,  si-au unit fortele arhitectii Ernest Pinard, Friedrich Rebhuhn si Octav Doicescu.

Putini stiu ca denumirea de „Herastrau” vine chiar de la un gater, un fierastrau mecanic, care era situat pe malul lacului, in dreptului podului. Din documentele istorice, fierastraul era amplasat pe zona DN1, fiind un obiect faimos in anii 1600, avand chiar si strazi denumite dupa acesta (Ulita Fierastraului).

Atractii si divertisment

Avand o suprafata de circa 200 ha (cel mai mare parc localizat in nordul orasului Bucuresti) acesta este locul perfect pentru iubitorii sporturilor in aer liber, plimbarilor lungi pe malul apei (aleea ce inconjoara Lacul are o lungime de aprozimativ 5,92 km), sau chiar a sporturilor nautice.

Parcul ofera, de asemenea, posibilitatea de a te plimba cu vaporase, barci si hidrobiciclete, suprafata Lacului Herastrau fiind de cca 74 ha.  Pentru cei carora apa nu le trezeste niciun interes, sunt perfecte zonele special amenajate pentru skateri, centrul de inchiriat biciclete, sau parc de aventura cu diverse trasee, in functie de rezistenta.

Si, sa nu uitam de zonele cu verdeata, unde intalnim o flora impresionanta: tei, artari, plopi, salcii, frasini, dar si de zonele colorate precum Gradina Japoneza, conceputa de arhitectul Rebhun, cu dechideri catre Muzeul Satului si parc, Insula Trandafirilor sau zona ExpoFlora, unde, an de an se realizeaza decoruri florare pe o suprafata de aproape 15 hectare!

Gradina Japoneza

Gradina Japoneza

Sursa foto: Wikipedia

Insula Trandafirilor – localizare

Sursa foto: Wikipedia

Aleile spatioase sunt perfecte pentru persoanele care vin cu biciclete, role, sau pentru cei care incearca gagdet-uri de ultima generatie. Cei care initial vin doar pentru o plimbare, dar vor ulterior o doza de sanatate, si anume, sa se plimbe cu bicicleta, pot inchiria cu usurinta biciclete de la centrele din incinta parcului pentru plimbari in perimetrul acestuia, profitand astfel de aleile largi puse la dispozitie. Cei care vor doar sa alerge, aleea din jurul lacului si a parcului le ofera un traseu de aproape 5,9 km.

Un proiect interesant care se desfasoara in incinta Parcului Regele Mihai I este „Roaba de cultura„, proiect realizat de catre Asociatia Green Revolution, asociatie care si-a propus sa desfasoare activitati in aer liber care sa „instige” la cultura, avand activitati precum: lecturi, concerte, proiectii de filme sau ateliere creative, dans, pictura sau dialog.

Este si un proiect dedicat copiilor, desfasurand activitati dedicate intregii familii sau activitati dedicate doar copiilor, in cazul in care parintii doresc sa se relaxeze putin, organizand show-uri de magie sau teatru, activitati sportive, toate presarate cu intreceri sau concursuri interactive.

Un aspect rar corelat cu parcurile – terasele si barurile

Atunci cand ne gandim la notiunea de „parc” ne imaginam doar liniste si verdeata. Ei bine, in Parcul Regele Mihai I putem avea liniste si verdeata sau ne putem bucura de bautura preferata la o ..terasa! Regasim cateva baruri si terase precum Baraka sau Tete-a-Tete, care au un aspect sofistificat si care atrag privirea cu siguranta!

Ne putem relaxa si in incinta Restaurantului Herastrau sau, daca dorim o atmosfera mai de club, terasa Funky Lounge Herastrau !

De asemenea, in jurul parcului intalnim si cateva obiective istorice precum Muzeul Satului, una dintre cele mai apreciate obiective turistice ale orasului Bucuresti, infiintat in 1936 din initiativa profesorului Dimitrie Gusti, situat pe malul lacului Herastrau, Palatul Elisabeta, in momentul de fata resedinta oficiala a Familiei Regale a Romaniei, dar si monumente istorice precum opera in marmura „Nimfa adormita”, realizata de catre Filip Marin in 1906, si „Hercule doborand centaurul”, opera realizata in marmura de catre Ion Jalea, in 1925.

Un alt obiectiv turistic interesant este Aleea Cariatidelor, desi grupul statuar prezent, 20 de statui din piatra artificala, nu este cel original. Opera originala, amplasata in incinta Parcului Regele Mihai I a fost initial construita in 1939 de catre Constantin Baraschi, cariatidele fiind de fapt, coloane in forma de femeie, folosite pentru a sustine antablatura unui edificiu.

Aleea Cariatidelor

Sursa foto: Wikipediai

Parcul Regele Mihai I este atat locul ideal pentru o intalnire romantica, unde ai atatea posibilitati interesante de distractie, incat nu vei stii ce sa alegi, cat si zona perfecta pentru plimbari relaxante sau diverse activitati atractive!

Parcul Regele Mihai I inglobeaza o multitudine de motive (romantice, copilaresti, distractive sau sportive) si, intr-un Bucuresti grabit si agitat, cu siguranta ne regasim momentele de liniste in acest loc, atat cei mari, cat si cei mici!

Nu rata

6 Comentarii la “Parcul Herastrau”

  1. Beraria H spune:

    […] H este cea mai mare berarie din sud estul Europei, fiind deschisa in Parcul Herastrau, situata in pavilionul H, langa Casa Presei […]

  2. […] Rock Cafe Bucuresti este situat in Parcul Herastrau, pe marginea lacului, langa pavilionul H. Hard Rock Cafe ofera oaspetilor preparate, atat din […]

  3. […] anii 1955 si 1959 au fost adunate aici animalele care se aflau raspandite in Gradina Cismigiu, Parcul Herastrau, Parcul Carol si in Padurea […]

  4. Club Player spune:

    […] intr-o zona exclusivista a Bucurestiului in apropiere de Parcul Herastrau, petrecerile de miercuri, joi, vineri si sambata seara din Club Player sunt legendare pentru viata […]

  5. […] de familia ta, te sfatuim sa mergi la Maison des Crepes! Locatia este de asemenea aproape de Parcul Herastrau, astfel ca dupa o masa delicioasa te poti plimba linistit pe malul […]

  6. […] o plimbare prin Parcul Herastrau, daca iesi din parc pe iesirea de la Arcul de Triumf si o iei inspre Piata Domenii, un cartier […]