Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa este considerat cel mai mare muzeu de istorie naturala din tara, fiind, de asemenea, una din cele mai vechi institutii de cercetare a biodiversitatii.

Putini stiu ca este si una din cele mai apreciate baze de date, multe valori ale acesteia fiind considerate valori ale tezaurului mondial.

Fiind considerat un tezaur national, este in acelasi timp cea mai veche institutie care „militeaza” pentru culturalizarea si educarea publicului, acesta fiind si scopul declarat al muzeului: studiul biodiversitatii prin cercetari bazate pe colectii, cu transfer al cunostintelor stiintifice acumulate, catre public.

Este combinatia ideala de a-ti petrece timpul liber: relaxare totala si educare, in acelasi timp!

Istoria Muzeului

Muzeul a luat nastere printr-un act princiar semnat de catre domnitorul Alexandru Ghica, la sugestia fratelui acestuia, marele ban Mihalache Ghica, in anul 1834, muzeu conceput initial ca un cabinet de istorie naturala, prima colectie de Istorie Naturala fiind expusa in cadrul „Museului Natural din Bucuresci„, tot in anul 1834. Mihalache Ghica a donat catre acest cabinet de istorie diverse colectii ce includeau pasari si mamifere, moluste si pesti, sau monede grecesti, romane si bizantine.

Sursa foto: www.antipa.ro

De atunci, muzeul a fost condus de diversi directori precum croatul Carol Wallenstein de Vella, italianul Carlo Ferreratti, profesorul de geologie si paleontologie Grigoriu Stefanescu, care a condus muzeul timp de 28 de ani, si, intr-un final, celebrul Grigore Antipa, care a ramas la „carma” muzeului timp de 51 de ani.

In momentul in care Grigore Antipa a preluat conducerea muzeului – acesta era mai degraba o ruina. Din cauza unui incediu, in anul 1884, au fost distruse aproape toate exponatele.

In urma acestui incendiu au „supravietuit” doar 2038 de piese zoologice, care, ulterior au fost mutate intr-o cladire inchiriata de pe strada Polona. Grigore Antipa a inceput demersuri pentru a muta locatia muzeului, construind un loc special, deoarece, in urma obtinerii mai multor exponate, spatiul era mult prea mic. De abia in luna mai a anului 1908 a avut loc inaugurarea Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa in actualul sediul.

Despre Grigore Antipa

Grigore Antipa este savantul care s-a ocupat de instalarea si renovarea muzeului in 1906, muzeu care si astazi ii poarta numele, iar pe langa activitatea de zoolog si muzeolog, Grigore Antipa a fost si ihtiolog, oceanolog, naturalist, bioeconomist, ecolog si hidrobiolog, fiind, de fapt, pionerul care a pus bazele scolii romanesti de oceanologie, ihtiologie si hidrobiologie.

Acesta a pornit de la reorganizarea muzeului bucurestean care prezenta pentru prima oara diorame ce transpuneau viata din regiunile colinelor muntilor Carpati, precum si diorame ce transpuneau fauna regiunilor de savana, prerie sau tundra.

Numeroasele diorame, care expuneau peisaje intr-un mod extrem de realist, au fost atat de deosebite incat o multitudine de muzee din strainatate au apelat la ajutorul lui Grigore Antipa in a organiza diverse colectii, atat pe taram european, cat si american. Dioramele reprezentau, de fapt, gruparea animalelor in mijlocul naturii specifice acestora, creand astfel peisaje fundamentale mediului lor de viata.

Colectiile Muzeului Grigore Antipa

Printre colectiile celebre ale Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa regasim colectia de Etnografie si Antropologie, de Vertebrate, de Nevertebrate, de Geologie si Mineralogie, de Paleontologie, colectiile entomologice si colectia de Anatomie comparata.

In momentul de fata, muzeul pune la dispozitie expozitia de baza care insumeaza peste 2.000 de exponate, structurate pe 3 nivele, iar la subsolul acestuia se regasesc 5 bioregiuni ale tarii, si anume, alpina, continentala, panonica, stepica si pontica.

Informatiile despre originile si evolutia vietii, dar si complexitatea speciei umane pot fi regasite la etaj, precum si cele legate de mineralogie si entomologie, iar la parter se regaseste structurata biogeografic, fauna mondiala (si complexitatea ecosistemului de pe suprafata pamantului).

Un bonus pentru familii este faptul ca la etaj sunt amenajate si spatii interactive dedicate copiilor.

Intregul patrimoniu al acestui muzeu consta in peste 2 milioane de exponate. Colectiilor li s-au adaugat si exponate preluate din diverse expeditii, realizate de catre muzeu, atat in tara, cat si in Indonezia sau Brazilia, deoarece activitatea muzeului pe ramura „cercetare stiintifica” nu se rezuma doar asupra faunei din Romania, ci si asupra faunei la nivel mondial.

Expozitii

In anul 2009 muzeul a fost inchis pentru remodernizare, lucrari care au durat pana in luna septembrie a anului 2011, muzeul detinand ulterior 5 sali pentru proiectarea documentarelor, proiectii 3D, 66 de infotouch-uri sau sali special amenajate pentru prezentarea interactiva a exponatelor. De asemenea, vizitatorii au la dispozitie si laboratoare in care pot asista la diverse experimente stiintifice sau demonstratii.

Desi pentru cei mici, muzeul este cu siguranta captivant, si pentru cei mari poate prezenta un interes, deoarece aici poti afla o multitudine de lucruri nestiute, cum ar fi existenta unei scoici gigant, de aproape 200 kg,  faptul ca avem aproape cel mai rar peste din lume, asperetele (peste contemporan cu dinozaurii) sau despre foca-Monah, din Marea Neagra, disparuta in anul 1980 din cauza poluarii.

Un aspect important este faptul ca Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa incearca sa creasca gradul de constientizare al omenirii asupra problemelor din ce in ce mai grave ale mediului inconjurator, precum si asupra conservarii habitatelor.

De-a lungul anilor, muzeul a gazduit o multime de expozitii si ateliere, precum „Taxidermia – intre stiinta si arta”, „Misterioasa lume a himenopterelor”, „Halloween la Antipa”, „Insectele – experti criminalisti” sau „Natura intalneste tehnologia”.

De asemenea, au fost importante expozitiile dedicate persoanelor cu dizabilitati, precum expozitia „In Intuneric” sau proiectul „Simte Arta”, in care, vizitatorii au avut parte de anumite facilitati, precum expozitii in limbaj Braille, ghidaje specializate, precum si interpreti mimico-gestuali (bineinteles, beneficiind si de intrare gratuita).

Una dintre cele mai cunoscute expozitii a fost „The Human Body” care a permis acces publicului, dar in special a elevilor, catre cel putin 200 de exponate (corpuri umane reale), proiect care avea ca scop intelegerea profunda a corpului uman, fara a avea cunostinte medicale in prealabil.

Scopul principal al acestui tezaur national este a colabora, atat cu ONG-uri, cat si cu institutiile statului, in a dezvolta expozitii si programe speciale pentru educarea publicului, indeosebi pentru elevi si studenti, cat si trezirea interesului asupra problemelor reale si consecintelor distrugerii mediului inconjurator si a supra-exploatarii acestuia.

Informatii vizitatori

Muzeul poate fi vizitat fara programare, cu exceptia grupurilor – programare cu cateva zile inainte.

Pentru a ajunge la muzeu, in cazul in care ati iesit la plimbare pe jos, puteti alege ca mijloc de transport metroul pana la statia Victoriei de pe magistralele M1 si M2, autobuzele 182, 300, 783, 784, sau tramvaiele 1, 10, 24, 34, 45, si 46, pentru ca acestea au statii in aproprierea Muzeului.

Nu rata

2 Comentarii la “Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa”

  1. […] ajung in Piata Victoriei, calatorii vor vedea Muzeul Taranului Roman, Muzeul de Geologie, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Taranului Roman si Palatul Victoria – sediul guvernului […]

  2. […] distanta de cateva minute de mers pe jos de hotel se afla Muzeul Antipa, Muzeul National de Geologie, Muzeul National de Arta al Romaniei sau Muzeul […]