Circul Metropolitan Bucuresti

Cladirea Circului este unul dintre simbolurile Bucurestiului, fiind locatia asociatia cel mai adesea cu buna dispozitie si veselia, fiind de peste 50 de ani gazda a mii de spectacole de circ pentru bucuria celor mari si mici deopotriva.
Situata in mijlocul parcului care-i poarta numele, Parcul Circului, cu adresa oficiala pe Bulevardul Lacul Tei, in sectorul 2 al Capitalei, Circul Bucuresti a avut de-a lungul timpului diverse denumiri, Circul de Stat, Circul Globus, fiind acum Circul Metropolitan Bucuresti.

Istoria cladirii

Constructia acestei cladiri de o forma speciala si a carei arhitectura o face usor de recunoscut de la distanta, a fost terminata in anul 1960. A fost realizata dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea, Sanda Bercovici si Nicolae Pruncu. Beneficiarul lucrarii a fost Primaria Capitalei.

Ansamblul de cladiri care alcatuiesc institutia Circului este alcatuit din sala de spectacole care constituie corpul central si o serie de cladiri anexa care gazduiesc cabinele artistilor, ateliere, depozite, sala de repetitie, birouri administrative.

Amfiteatrul este acoperit cu o cupola din beton armat, de forma unei panze ondulate, iar cupola se sprijina pe niste stalpi zvelti, intre acestia fiind amplasati pereti din sticla care inchid foaierul inelar al constructiei.

Arena Circului

Intrarea artistilor in arena se afla sub o platforma flancata de doua scari ovoidale si este strajuita de o platforma pe care este asezata orchestra.


Cupola de deasupra scenei circulare este suportul a numeroase instalatii folosite de artistii acrobati la inaltime si pentru orga de lumini care asigura feeria spectacolelor.

Sala cu o capacitate de 2.500 de locuri are o forma concentrica si este realizata in asa fel incat toata atentia spectatorilor sa fie indreptata spre arena centrala. Aceasta are un diametru de 13 metri.


Constructia cladirii permite accesul publicului prin opt puncte, sase superioare si două inferioare, toate comunicand cu garderoba si foaierul circului.
Cladirea Circului a fost declarata monument istoric in anul 2010.

Nu rata