Casa Doina

Daca vrei sa gusti cu adevarat atmosfera pentru care Bucurestiul era cunoscut pe vremuri ca fiind Micul Paris, o vizita la restaurantul Casa Doina iti poate oferi aceasta experienta si, in acelasi timp, ocazia de a gusta preparate traditionale romanesti si unele specifice bucatariei vechi boieresti sau/si taranesti.

Istoricul restaurantului

Situat la intersectia dintre vechea sosea de promenada a protipendadei bucurestene, Soseaua Kiseleff si strada Arhitect Ion Mincu, Casa Doina este situat intr-o cladire in stil neo-romanesc construita in 1892 de catre arhitectul Ion Mincu ce se remarca imediat ce o vezi prin veranda cu trei arce si medalioanele de ceramica intens colorate si motivele etnografice.

In planul superior al cladirii, arhitectul Ion Mincu a integrat inscriptii ce fac referire la marile podgorii romanesti ale caror vinuri pot fi si astazi servite la Casa Doina: Berbeci, Panciu, Cotnari, Odobesti sau Dragasani.

Prima denumire a acestui restaurant de traditie al capitalei a fost Bufetul de la Sosea, fiind un loc predilect de intalnire al protipendadei bucurestene. Incepand din 1892 de la data deschiderii, restaurantul a functionat fara intrerupere chiar si in timpul razboiului. Denumirea de Casa Doina a fost data restaurantului in anul 2003.

Atmosfera de la Casa Doina

Interiorul restaurantului a fost de-a lungul timpului amenajat in stil clasic aristocratic, cu mobilier masiv, draperii grele la ferestre si cu mult lemn si fier forjat.

Restaurantul are patru saloane elegante in interior si o imensa si umbroasa gradina amenajata cu mese si umbrele (gradina ce este defapt un colt al Parcului Kiseleff), precum si un cerdac unde se pot aranja mese pentru 16 persoane sub forma de separeu. La subsol exista si o crama lunga si racoroasa.

Poti alege sa iei masa intr-o ambianta boema in Salonul Romanesc sau in atmosfera de confort si intimitate oferita de Salonul Ion Mincu al carui superb tavan de lemn sculptat si tablourile deosebite te vor face sa privesti mai mult in jur decat in farfurie.

Pavilionul exterior care gazduieste Restaurantul Pergola din incinta Casei Doina este o locatie preferata in special de oamenii de afaceri iar in Gradina de Vara poti savura mirosul hortensiilor si gusta un vin vechi si bun.

Gradina Casei Doina este una dintre cele mai mari terase in aer liber ale vreunui resturant bucurestean masurand peste 3000 mp si este plina de flori si verdeata, ba chiar beneficiaza de racoara data vara de arteziene.

Ce mananci la Casa Doina?

Felurile de mancare servite la Casa Doina te poarta cu adevarat intr-o incursiune istorica si culturala prin Romania putand savura spre exemplu Farfuria ciobanului – un fel ce contine pastrama de oaie pregatita dupa retete stravechi inspirate de la ciobani ce vine insotita de mamaliguta fierbinte si stinsa cu vin rosu, sau Deliciu din pulpa de rata – o friptura rumenita la cuptor si servita alaturi de varza precum serveau si boierii bucuresteni care-si scoteau sotiile la o cina la sosea pe vremuri.

Meniul cuprinde in aceeasi masura si preparate taranesti cum ar fi bulzul ciobanului, carnaciori oltenesti, ciorba de pipote de rata, bors de peste sau fasole batuta, dar si preparate mai “domnesti” cum ar fi supa de gaina, snitel de vitel, chiftelute de pui si vita sau cotlete fragede de berbecut fripte pe jar.

Daca doar atmosfera este cea care te atrage la Casa Doina insa gusturile tale culinare sunt mai sofisticate, in meniul restaurantului exista si preparate internationale putand cere chelnerilor si o portie de caracatita la gratar, midii marinero, salata Nicoise, cotlet de vitel Black Angus la gratar sau un gujon de salau.

Exista un meniu special cu preparate pentru copii si o sectiune dedicata vegetarienilor sau celor care tin post.

Cu ocazia sarbatorilor religioase cum ar fi Pastele sau Craciunul, la Casa Doina se servesc preparate traditionale cum ar fi drobul de miel, borsul si stufatul de miel, oua rosii si pasca de casa de Paste, sau sarmale, cozonac si friptura de purcel la protap alaturi de vin fiert de Craciun.

Nu rata