Zexe Zahana

Pentru oricine isi doreste sa guste in Bucuresti o mancare facuta ca la mama acasa cum se spune, bucataria mamei fiind in acest caz una traditional romaneasca boiereasca, o vizita la restaurantul Zexe Zahana este o idee foarte buna.

Daca iti este dor de o fasole facaluita de exemplu, sau pentru turistii care vor sa experimenteze feluri de mancare traditional romanesti cum ar fi o zacusca de casa sau o ciorba de potroace, Zexe Zahana este un loc potrivit.

Ce inseamna Zexe?

Pe vremea Bucurestiului interbelic, in lumea interlopa circula o vorba, un fel de cod de avertizare care sugera interlocutorilor sa schimbe urgent subiectul de discutie atunci cand se apropia cineva care nu trebuia sa surprinda conversatia. Si pentru a nu dezvalui faptul ca era vorba de un avertisment, in loc de popularul „sase” romanesc, foloseau numeralul german sechs pronuntat fonetic Zexe.

Aceasta este una dintre povestile pe care ni le ofera patronii locatiei privind originea numelui restaurantului. O alta varianta propusa ar fi aceea ca Zexe este un diminutiv de la numele zeului dac Zamolxis.

Insa, oricare ar fi sursa de inspiratie pentru numele de Zexe un fapt ramane cert, cei care merg sa manance aici, vor avea parte de o experienta culinara ce le va demonstra cum ar fi fost gastronomia romaneasca fara influentele epocii comuniste si ale cantinelor muncitoresti.

Ce mananci la Zexe Zahana?

Incepand de la aperitive, specificul gastronomic propus isi respecta menirea de a te purta printr-o experienta culinara despre mancarea romaneasca de pe vremuri asa ca poti alege: racituri de curcan (traditionala piftie), salata de boeuf, biftec tartar, icre de stiuca, batog de peste sau zacusca boiereasca cu hribi.

Reteta lor de fasole facaluita respecta intocmai indicatiile strabunicii fiind pusa la inmuiat decuseara, fiarta in apa ce se schimba de trei ori, dreasa cu zeama de usturoi si sare si ornata cu solzisori de ceapa, trasa in putin ulei cu boia dulce.

La desert poti savura prajituri si preparate ce poarta numele unor personalitati ale Romaniei in onoarea carora au fost create, sau care le preferau. De exemplu, prajitura George Enescu a fost creata de catre maestrii cofetari de la Casa Capsa in onoarea marelui compozitor roman, iar reteta originala este respectata cu strictete de catre bucatarii de la Zexe.

Poti opta de asemenea si pentru desertul Take Ionescu, prajitura ce a fost comandata laboratoarelor de cofetarie Grand Hotel du Boulevard de catre membrii noului partid Conservator Democrat infiintat de Take Ionescu in onoarea marelui politician roman.

Iar daca vei comanda o Carmen Sylva vei avea placerea de a manca acelasi desert pe care Carol I le-a cerut bucatarilor regali sa-l prepare cu ocazia aniversarii de 50 de ani a reginei Elisabeta a Romaniei.

Nu rata