Parcul Carol I

Parcul Carol I este un parc public din Bucuresti, denumit dupa regele Carol I al Romaniei si listat oficial ca monument istoric din anul 2004. Detine o gradina franceza, situata in zona central-sudica a orasului, partial pe Dealul Filaret, cu o capacitate de a sustine nenumarate expozitii, evenimente sau spectacole!

Sursa foto: Zilesinopti

Istoria parcului

Sub supravegherea lui Constantin Istrati, devenit ulterior presedinte al Academiei Romane, artistul peisagistic francez Edouard Redont a proiectat Parcul Carol I, in anul 1900. A fost inaugurat in anul 1906 cu ocazia implinirii a 40 de ani de la incoronarea regelui Carol I. Intre anii 1948 si 1991, parcul a fost cunoscut sub denumirea Parcul Libertatii.

Sursa foto: Wikipedia

Initial, parcul avea o suprafata de aproximativ 20000 mp, si a gazduit chiar si Expozitia de la Bucuresti din acelasi an, precum si includerea a numeroase pavilioane sau cladiri, cum ar fi Muzeul National Tehnic.

Aici se regaseau odinioara busturile lui Ioan Lahovari sau Constantin Istrati, dar ulterior au fost inlocuite, dupa 1948, cu busturile lui George Cosbuc, Alexandru Sahia, Nicolae Balcescu, precum si cel al poetului Theodor Neculuta.

Se regasea aici si Mormantul Ostasului Necunoscut, monument inaugurat in 1923, in memoria soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial, dar si acesta a fost dezmembrat si mutat la Marasesti, in anul 1958, si inlocuit cu un Mausoleu al Eroilor Comunisti. A fost mutat din nou in incinta parcului in anul 2007.

Sursa foto: Wikipedia

Atractii si divertisment

Stilul parcului este combinat, predominand in mare parte latura peisagistica, Aleea Centrala fiind inconjurata de vegetatie, avand forme geometrice. De aceasta latura s-au ocupat Samuel si Louis Leyvraz, gradinari horticultori de meserie, care au coordonat plantarea a peste 4206 arbori mari, 48.215 arbusti, 5983 de arbori coniferi, pe langa nenumaratele plante si flori. Pe langa vegetatia frumoasa si privelistea panoramica, parcul includea si o gradina zoologica, transferata ulterior la gradina zoologica Baneasa, dar si un castel de apa, Castelul lui Vlad Tepes.

Sursa foto: Wikipedia

In incinta parcului a fost construita chiar si o cascada mare, planurile fiind concepute de catre arhitectii Schindl si Petculescu. In jurul cascadei regaseai 3 sculpturi realizate de catre Filip Marian, Dimitrie Paciurea si Karl Storck. Aceste 3 sculpturi sunt Nimfa adormita, mutata din parc in Parcul Herastrau, si Gigantii,  sculpturi ce reprezinta 2 tineri nud, care au fost mutati in cadrul Aleii Centrale. Povestea celor 3 statui transpune personajele unei legende in care 2 gemeni s-au indragostit de aceeasi femeie, dar care s-au transformat in piatra din cauza dragostei neimpartasite, iar obiectul dragostei lor a devenit cascada. Lupta dintre cei doi frati a luat sfarsit in momentul in care nimfa s-a aruncat in valuri pentru a fi salvata de catre unul dintre ei, dar s-a inecat din cauza rivalitatii dintre acestia. 

Sursa foto: Wikipedia

Parcul Carol I este o locatie minunata si des vizitata, in special pentru ca in interior au fost construite si Arenele Romane, locatia preferata in ceea ce priveste muziva live, dar si o moschee in apropierea lacului, precum si Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Putini stiu ca in anul 2004 parcul a fost implicat intr-un proces de judecata, deoarece Guvernul Adrian Nastase dorea sa se contruiasca Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc pe o suprafata a parcului, pe locul Mausoleului, dar Traian Basescu s-a opus in calitate de primar al Capitalei si a castigat procesul. De administrarea parcului se ocupa Primaria Municipiului Bucuresti, iar monumentele au fost plasate in grija Ministerului Culturii si Cultelor.

Nu rata