Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie a Romaniei, deschis in anul 1972, este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti.

Muzeul este gazduit intr-o cladire monument istoric, numita in trecut Palatul Postelor, aflata in perimetrul vechiului centru istoric al Bucurestiului.

Cladirea a fost construita intre anii 1894 si 1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Savulescu, avand drept sursa de inspiratie Palatul Postelor Federale din Geneva.

In momentul de fata Muzeul National de Istorie a Romaniei detine un bogat patrimoniu, ce include peste 690.000 de piese, un numar care creste anual, si intre care se numara obiecte celebre, structurat in nenumarate colectii: ceramica, lapidarium – tegularium, numismatica, filatelie, medalistica-sigilografie, tezaur, manuscrise, tiparituri, arta plastica, arta decorativa, fototeca istorica, stampe, harti, metal, armament si echipament, textile si mobilier.

Printre nenumaratele exponate regasim obiecte de arheologie, 79,280 obiecte, de istorie cu 191,114 obiecte, numismatica 338,711, carti vechi cu 755 volume sau filatelie cu aproape 80,239 timbre.

Facebook MNIR

Muzeul a reprezentat dintotdeauna un obiectiv turistic celebru deoarece a colectat cele mai importante marturii si motive ale trecutului tarii noastre, astfel incat pana si regismul comunist privea acest muzeu ca pe un pilon important al vremurilor respective.

Expozitiile Muzeului

In sala Tezaurului Istoric sunt expuse in permanenta aproape peste 3.000 de piese deosebite, unele piese unicate, realizate din metale si pietre pretioase apartinand unor civilizatii care au existat pe teritoriul actual al tarii noastre sau ilustrand evenimente si activitatea unor personalitati istorice.

Expozitia permanenta din Lapidarium este amenajata intr-o camera speciala, astfel incat sa poata fi expuse aici copia la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii dupa scenele transpuse pe acest monument unicat al antichitatii, cat si monumente epigrafice si arhitectonice din epoca antica, dar si din Evul Mediu, toate fiind expuse in mod cronologic.

Astfel, sunt prezentate monumente civile, precum acte, decrete, monumente onorifice, monumente religioase, cum ar fi monumente funerare si votive, sculptura sau elemente decorative si de arhitectura.

Expozitiile temporare au fost gazduite in Holul Central, expozitii precum „Epoca Regelui Ferdinand I al Bulgariei” sau „Onoarea natiunilor. Ordine si decoratii”, sau de exemplu expozitia organizata la Aeroportul Henri Coanda, „Un zbor de 100 de ani”, precum si expozitia internationala „Gli ori antichi della Romania”, organizata la Muzeul Forurilor Imperiale de la Roma, Italia.

Muzeul National de Istorie a Romaniei este considerat ca fiind cel mai important muzeu al tarii, deoarece inglobeaza exponate cu valoare istorica inca din timpuri preistorice si pana in perioada contemporana.

Din 2002 s-au inceput lucrari de renovare care au continuat chiar si pana in anul 2018, accesul publicului fiind restrictionat in marea majoritate a muzeului, Romania fiind printre tarile care nu au un muzeu national complet.

Cu toate acestea, muzeul prezinta publicului expozitiile permanente, precum Lapidarium – Columna lui Traian sau Tezaur Istoric, organizate in holul central.

Pentru cei care vor ghidaj, pentru programare este necesar sa trimiteti un e-mail pe adresa pr.mnir@gmail.com care sa contina : data programarii, ora, o scurta caracterizarea a grupului (elevi, studenti, adulti, seniori, cazuri sociale, delegatii), limba in care va fi sustinut si datele dvs. de contact (adresa de e-mail , numar de telefon).

Programarea de ghidaj este valabila in urma confirmarii.

Articolul anterior

Muzeul National Cotroceni

Articolul urmator

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

BUCHAREST WEATHER