Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul National de Arta al Romaniei este situat pe Calea Victoriei, instalat in cadrul Palatului Regal, fiind considerata cea mai frumoasa cladire, dar si cea care a suferit cel mai mult de-a lungul timpului.

Scurt istoric

Aripa de sud a muzeului a fost, in anul 1837, palat de ceremonie, la cerinta domnitorului Alexandru Ghica. Cladirea, la momentul acela, de dimensiuni modeste si cu un aspect mediocru, era locuita de catre Alexandru Ioan Cuza. In 1882 a beneficiat prima oara de iluminare electrica.

De-a lungul anilor, s-au adus o serie de modificari si renovari, dar in anul 1944, a fost distrusa partial in urma unui bombardament. A avut, de asemenea, de suferit si in anul 1989, in urma evenimentelor din decembrie 1989, fiind distruse si degradate cel putin 1000 de lucrari, estimarile dezastrului ajung la aproape 80%.

In 1950 a fost deschisa prima galerie ce reprezenta arta nationala. In perioada regimului comunist, de asemenea, a fost renovat, dar tot ce tinea de familia regala a fost sters sau acoperit.

Cu toate ca intre anii 1990 si 2000 intregul muzeu a fost inchis pentru reamenajare, au fost organizate expozitii temporare pentru a-si fructifica patrimoniul.

Incepand cu luna mai a anului 2000 si pana in aprilie 2002 s-au deschis consecutiv celebrele galerii: Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Romaneasca Moderna si Galeria de Arta Veche Romaneasca.

Sursa foto: Wikipedia

In momentul de fata, galeria muzeului include peste 70.000 de exponate, clasate in 2 categorii: Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana.

Cei mai buni si renumiti pictori romani isi au lucrarile expuse in cadrul acestui muzeu, iar printre acestia ii regasim pe Ion Andreescu, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, etc.

Pe langa istoria regala ce o detine, Muzeul National de Arta al Romaniei expune 3 galerii, si anume Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Romaneasca Moderna si Galeria de Arta Veche Romaneasca.

Sursa foto: mnar.arts.ro

Galeria de Arta Veche Romaneasca dispune de aproape 900 de exponate specifice vietii culturale a vremurilor trecute, printre care fragmente de fresce, icoane, broderii sau manuscrise.

Galeria cuprinde, de asemenea, si un tezaur, impartit in 3 sali, in care sunt prezentate metale si pietre pretioase sub forma unor piese laice si de cult sau accesorii de costum si bijuterii din secolele XIV – XIX.

Cele mai cunoscute sunt nervura cu stema Moldovei de la Biserica Trei Ierarhi, din Iasi, crucea de procesiune de la Manastirea Slatina din 1558 sau Epitafurile de la Manastirea Cozia, din 1995-1996.

Galeria de Arta Romaneasca Moderna ilustreaza, prin intermediul celor aproape 700 de picturi si sculpturi, directia artei romanesti, care a cuprins desprinderea de arta religioasa a artei bizantine, pana in epoca marilor clasici romani. Aceste veacuri de arta ilustreaza, de asemenea, nenumaratele curente si tendinte artistice, reprezentate atat de nume mari, cat si de artisti mai putin cunoscuti.

Operele lui Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu exemplifica noua interpretare academica a neoclasicismului, in timp ce Anton Chladek, Giovanni Schiavoni sau Iosef August Schoefft clarifica traditia portretistica si formalismul zugravilor.

Printre numele celebre ale marilor artisti ii regasim si pe Theodor Pallady, Constantin Brancusi, Ion Tuculescu, Lucian Grigorescu sau Petre Iorgulescu-Yor.

De asemenea, operele „Prometeu”, „Cap de copil”, „Rugaciunea”, „Danaida”, „Somnul” si „Cumintenia Pamantului” sunt unele dintre cele mai faimoase de pe teritoriul tarii noastre.

Expozitii si ateliere

Au fost organizate nenumarate expozitii si ateliere interactive, in special organizate pentru elevi si studenti, printre care si „Imagini ale lumii trecatoare – Hashira-e. Gravuri-stalp japoneze” din colectia MNAR in care sunt expuse gravuri de tipul „ukiyo-e” sau „Regina Maria si creatia ceramica moderna in Romania Mare”.


Sursa foto: mnar.arts.ro

Dupa o pauza, este reintrodusa in cadrul expozitiilor si evenimentelor Sala Constantin Brancusi, in care sunt expuse 14 dintre operele marete ale marelui sculptor, printre care „Somnul”, „Danaida” și „Rugaciune”, si cea mai cunoscuta, opera de referinta, „Cumintenia Pamantului”.

Astfel, publicul se poate bucura de momente de liniste si relaxare, dar, in acelasi timp, are parte de o doza de cultura!

Sala „Constantin Brancusi” poate fi vizitata la etajul II al Galeriei de Arta Romaneasca Moderna.

Vizitarea Muzeului National de Arta este imperios necesara pentru toata lumea deoarece este o experienta unica prin care poti reflecta asupra fragilitatii operelor de arta, istoriei acestora si a drumului parcus, intr-un maniera relaxanta si moderna, dar totodata instructiva!


Sursa foto: mnar.arts.ro

In cadrul Galeriei de Arta Europeana se regasesc operele celor mai vestite scoli mondiale, pornind de la goticul tarziu si pana la renascentism, trecand prin manierism si caravagism, si ajung la formule baroce, ilustrand opere ale vestitilor italieni Domenico Veneziano, Jacopo Bassano, Bronzino, Luca Giordano etc.. In aripa artei germane se regasesc maestrii Bartholomaus Zeitblom, Lucas Cranach cel Batran si Hans von Aachen, precum si reprezentanti olandezi Rembrandt Harmensz, Van Rijn, Jan Davidsz, De Heem.

Poate cei mentionati nu sunt atat de cunoscuti publcului larg, dar de urmatorii sigur am auzit cu totii: J.B. Oudry, Nicolas de Largilliere, Gaspar Dughet, Joseph Parrocel alaturi de Claude Monet, Paul Signac sau Alfred Sisley!

Sa nu uitam ca, pe langa picturi celebre, regasim si sculpturi remarcabile, precum creatiile realizate de catre Antoine Bourdelle, Jules Dalou şi Camille Claudel.

De asemenea, se regasesc si obiecte apartinand artei decorative, si anume, broderii, goblenuri sau covoare.

 

Nu rata

3 Comentarii la “Muzeul National de Arta al Romaniei”

  1. […] Vechi iar cele mai apropiate statii de metrou sunt Izvor si Universitate. Piata Revolutiei si Muzeul National de Arta al Romaniei sunt aflate in […]

  2. […] la Wellness Center si la VIP lounge. Acest hotel urban este amplasat in apropiere de Centrul Vechi, Muzeul National de Arta, Ateneul Roman, Parcul […]

  3. […] de cateva minute de mers pe jos de hotel se afla Muzeul Antipa, Muzeul National de Geologie, Muzeul National de Arta al Romaniei sau Muzeul […]