Muzeul National Cotroceni

Muzeul a fost infiintat la 10 iulie 1991 si deschis pentru vizitatori in decembrie 1991, avand un pronuntat caracter memorialistic si integrand istoria ansamblului Cotroceni, implicit a doua monumente succesive in timp – Manastirea Cotroceni si Palatul Regal.

Istoria Palatului

In decursul anilor, Palatul Cotroceni a servit ca resedinta principilor romani, incepand cu Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu, sfarsind cu Alexandru Ioan Cuza si Carol I.

La initiativa lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, pe locul fostului palat domnesc – dezafectat in mare parte, intre 1893-1895 a inceput constructia unui nou palat destinat mostenitorilor coroanei – principele Ferdinand si sotia sa principesa Maria.

Manastirea Cotroceni, ctitorita de Serban Cantacuzino (1678-1688), a fost demolata in 1984.

Ce poti vizita

Vizita la Muzeul National Cotroceni va cuprinde cuhnia (bucataria) fostei Manastiri Cotroceni, trapeza (sala unde se lua masa), cateva chilii si doua spatii apartinand fostului palat domnesc al domnitorului Serban Cantacuzino.

Aceste spatii sunt reprezentative pentru tehnica de constructie si pentru arhitectura romaneasca de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Circuitul de vizitare ofera o adevarata calatorie in timp prin saloane, dormitoare, sufragerii, biblioteca si alte incaperi pe care si-au pus amprenta gustul si creativitatea Reginei Maria.

 

Muzeul Cotroceni gazduieste pe 2 niveluri mai multe incaperi decorate in stiluri diferite, pornind de la Neo-renasterea germana, Henric al II-lea, Luis al XV-lea, Rococo si pana la Empire, Biedermeier sau Art Nouveau.

Sunt expuse piese de arta decorativa brancoveneasca si post-brancoveneasca, in spatii medievale.

Tot aici se regasesc piese originale de mobilier, textile de interior, tablouri apartinand familiei regale.

 

Holul de Onoare, inspirat de interiorul Operei Garnier din Paris, a fost conceput de catre arhitectul francez Paul Gottereau si impresioneaza in principal datorita somptuoasei scari de marmura Cibolino.

Pilastrii incadreaza arcadele si sustin friza decorativa, in stucatura partial aurita, cu siruri de ove, denticuli, volute si consolete, frunze de acant si stiuleti de porumb.

 

Marele salon de receptie al Palatului Cotroceni, cunoscut sub denumirea de salonul Alb, a fost amenajat de catre arhitectul roman Grigore Cerchez la rugamintea reginei Maria, in stil neo-romanesc.

 

Vizitatorii Palatului vor putea admira si dormitorul Reginei Maria, o incapere conceputa in stil Tudor si mobilier in stil Art Nouveau.

Tapiteria pe care o poti admira deasupra patului este din secolul al XVIII-lea, iar usa de la intrarea in dormitor este din lemn de tei cu sculptura delicata in forma de dantela.

Amintind de preferintele in materie de arta ale reginei Maria, in dormitor sunt expuse si doua statuete semnate de Milita Patrascu.

 

Nu rata

2 Comentarii la “Muzeul National Cotroceni”

  1. […] atractii ale cartierului este Gradina Botanica, urmata imediat dupa de Palatul Cotroceni si Muzeul National Cotroceni gazduit intr-una dintre aripile cladirii palatului. Aici poti admira o colectie impresionanta de […]

  2. […] in imediata vecinatate a Muzeului National Cotroceni, Gradina Botanica Dimitrie Brandza din Bucuresti este o oaza de verdeata si racoare pe timpul […]