Manastirea Plumbuita

O adevarata oaza de liniste si un loc perfect pentru regasirea spirituala descoperi in marginea de nord-est a Capitalei, in apropiere de Parcul de Agrement Tei. Aici, pe malul lacului cu acelasi nume, se ridica Manastirea Plumbuita – monument de arhitectura romaneasca din secolele XVI-XVII.

Manastirea Plumbuita este un cunoscut si apreciat centru monahal, un loc de rugaciune si comuniune al credinciosilor care vin aici pentru a cauta linistea si binecuvantarea Lui Dumnezeu.

Istoricul Manastirii

Constructia Manastirii a fost inceputa de catre Petru Voda cel Tanar, in anul 1560, acesta fiind primul ctitor al lacasului de cult ortodox.

Denumirea de Plumbuita se spune ca vine de la faptul ca biserica a avut timp de multa vreme acoperisul acoperit cu tabla din plumb. Legenda spune ca Matei Basarab s-a luptat cu Radu Ilias, chiar sub zidurile manastirii si avand nevoie de ghiulele in timpul bataliei a pus sa fie topit acoperisul manastirii.

Un element inedit din viata obstii manastiresti de la Plumbuita a avut loc in anul 1573, cand s-a infiintat aici prima tiparnita din Bucuresti, prin grija voievodului Alexandru al II-lea Mircea si a sotiei sale, Ecaterina Salvarezzo. Au fost astfel tiparite aici, in 1582 primele carti din Bucuresti, doua Tetraevangheliare si o Psaltire.

In anul1614 biserica Manastirii Plumbuita a fost grav afectata de un incendiu si a fost rezidita din temelii din porunca domnitorului Matei Basarab, urmand modelul ctitoriei lui Radu cel Mare de la Dealu, pentru a comemora victoria din 1632 impotriva turcilor. Atunci i s-au adaugat Casa Domneasca si zidul de aparare care strajuieste intrarea in parcul manastirii.

Arhitectura

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Plumbuita are un plan triconc, cu turla pe naos, si prezinta atat caractere arhitecturale tipic muntenesti, cat si ancadramente de tip gotic la ferestre, care evidentiaza influenta arhitecturii moldovenesti. Zidurile constructiei sunt extrem de groase, de aproape un metru.

Casa Domneasca din curtea manastirii are arcade masive de zidarie la parter dar si la etaj, fiind unul dintre rarele exemple de arhitectura civila dinainte de secolul al XIX-lea care mai pot fi vazute astazi in capitala.

Sursa: Taradacilor.ro

Turnul-clopotnita integrat in zidul de incinta al Manastirii se afla la jumatatea laturii sudice a acestuia.  Nivelul inferior este strapuns de tunelul intrarii, deasupra acestuia inaltandu-se clopotnita.

Daca vizitezi Manastirea Plumbuita te poti inchina la fragmente din sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nicolae, Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Sfantului Mare Mucenic Pantelimon si Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

Aici poti da zilnic sarindare pentru sufletele celor plecati la Domnul iar la trapeza manastirii se pot organiza parastase.

O scurta vizita pe la pangarul manastirii iti ofera ocazia de a cumpara, pe langa obisnuitele obiecte de cult ortodox (icoane, lumanari, tamaie, etc.) si produse alimentare bio (oua, branza sau bors) pregatite de calugarii din obste de la animalele de care au grija pe domeniul manastirii.

Nu rata