Arcul de Triumf

Orice vizita in Bucuresti ar trebui sa includa si monumentul istoric si reprezentativ din nordul capitalei – Arcul de Triumf.

Celebrul monument care aminteste tuturor faptul ca pe vremuri porecla Bucurestiului era Micul Paris este intr-adevar construit dupa modelul Arcului de triumf parizian nefiind insa o copie identica a acestuia.

Situat in mijlocul unui adevarat nod rutier foarte important din nordul Capitalei, in imediata vecinatate a Parcului Herastrau, Arcul de Triumf este foarte vizibil indiferent ca te apropii de el de pe Soseaua Pavel Kiselleff, Bulevardul Alexandru Averescu sau Bulevardul Constantin Prezan.

Istoria monumentului

Scopul ridicarii acestui monument a fost acela de a celebra victoria romanilor in Primul Razboi Mondial, fiind in acelasi timp un simbol pentru familia regala a Romaniei fiind asociat cu incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

In anul 1922, la patru ani dupa Marea Unire, cu ocazia unei parade organizate in Capitala s-a decis construirea unui arc de triumf din lemn pentru a incununa manifestatia.

Doar un an mai tarziu, cu ocazia incoronarii Regelui Ferdinand I ca suveran al Romaniei s-a ridicat pe baza planurilor arhitectului Petre Antonescu un schelet din beton armat pentru un nou arc, acesta avand basoreliefurile turnate din ipsos. Acea constructie s-a deteriorat in cativa ani.

Fonduri publice

La fel ca si in cazul Ateneului Roman, si Arcul de Triumf a beneficiat de ajutorul populatiei bucurestene care a reusit sa adune intr-o colecta publica suma de 7 milioane de lei care au folosit in anul 1935 la consolidarea acestuia prin utilizarea granitului de Deva si remodelarea basoreliefurilor din marmura de Ruschita.

Abia un an mai tarziu a fost definitivat Arcul de Triumf in forma sa actuala fiind inaugurat la 1 decembrie 1936.

Insemnatate istorica si simbolica

Elementele arhitecturale de pe Arcul de Triumf au fiecare o semnificatie istorica.

Pe frontonul fiecarei fatade se pot citi inscriptii, cea de pe fatada de nord fiind dedicata Regelui Ferdinand, cea de pe fatada de sud facand referire la izbanda armatei romane in Primul Razboi Mondial, pe fatada orientata spre est este un mesaj dedicat oamenilor politici si de cultura romani care au facut posibila Marea Unire, iar cea de pe fatada de vest este dedicata eroilor de razboi care s-au jertfit pentru unitatea nationala.

Vizitare

Desi este prevazut cu scari interioare pe care vizitatorii pot urca pe o terasa aflata la nivelul cel mai de sus al monumentului inalt de 27 metri, accesul pe Arcul de Triumf este posibil doar ca parte a festivitatilor prilejuite de ziua nationala a Romaniei in preajma datei de 1 Decembrie.

Nu rata

1 Comentariu la “Arcul de Triumf”

  1. […] Pe 1 decembrie Bucurestiul se pregateste de sarbatoare fiind ziua in care se aprind instalatiile luminoase de Craciun dar mai ales ziua nationala a Romaniei celebrata printr-o parada impresionanta a fortelor armate romane ce defileaza pe sub Arcul de Triumf. […]