Muzeul National de Istorie a Romaniei

Muzeul National de Istorie a Romaniei, deschis in anul 1972, este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti.

Muzeul este gazduit intr-o cladire monument istoric, numita in trecut Palatul Postelor, aflata in perimetrul vechiului centru istoric al Bucurestiului.

Cladirea a fost construita intre anii 1894 si 1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Savulescu, avand drept sursa de inspiratie Palatul Postelor Federale din Geneva.

In momentul de fata Muzeul National de Istorie a Romaniei detine un bogat patrimoniu, ce include peste 690.000 de piese, un numar care creste anual, si intre care se numara obiecte celebre, structurat in nenumarate colectii: ceramica, lapidarium – tegularium, numismatica, filatelie, medalistica-sigilografie, tezaur, manuscrise, tiparituri, arta plastica, arta decorativa, fototeca istorica, stampe, harti, metal, armament si echipament, textile si mobilier.

Printre nenumaratele exponate regasim obiecte de arheologie, 79,280 obiecte, de istorie cu 191,114 obiecte, numismatica 338,711, carti vechi cu 755 volume sau filatelie cu aproape 80,239 timbre.

Facebook MNIR

Muzeul a reprezentat dintotdeauna un obiectiv turistic celebru deoarece a colectat cele mai importante marturii si motive ale trecutului tarii noastre, astfel incat pana si regismul comunist privea acest muzeu ca pe un pilon important al vremurilor respective.

Expozitiile Muzeului

In sala Tezaurului Istoric sunt expuse in permanenta aproape peste 3.000 de piese deosebite, unele piese unicate, realizate din metale si pietre pretioase apartinand unor civilizatii care au existat pe teritoriul actual al tarii noastre.

Astfel, sunt prezentate monumente civile, precum acte, decrete, monumente onorifice, monumente religioase, cum ar fi monumente funerare si votive, sculptura sau elemente decorative si de arhitectura.

Asadar, muzeul prezinta publicului expozitiile permanente: Copia Columnei lui Traian – expozitie ce prezinta copia la scara naturala a celebrului monument antic Columna lui Traian din Roma, fiind un exponat cu o mare valoare istorica si artistica, expozitia Lapidarium – expozitie ce prezinta peste 165 de piese litice reprezentative pentru spatiul romanesc, obiecte cu caracter religios, funerar sau arhiectural, dar si expozitia Tezaurul istoric – expozitie ce prezinta peste 3000 de piese originale, unele dintre ele ilustrand evenimente si activitati ale unor personalitati istorice.

In cadrul Muzeului National de Istorie sunt organizate si expozitii temporare, expozitii foarte interesante si diversificate, dintre care mentionam Mircea cel Batran – 600, o expozitie dedicata epocii lui Mircea cel Batran, expozitia O experienta europeana. Mostenire istorica si culturala a germanilor din Romania care evidentiaza diversitatea etnica si culturala caracteristica spatiului romanesc, fiind o expozitie care se dedica culturii si istoriei minoritatii germane din Romania sau expozitia Dintre mii de jucarii – expozitie ce prezinta peste 500 de piese de colectie, de la papusi la trotinete si machete, jucarii care au o poveste proprie, fiind martorele unor emotii, lacrimi sau visuri implinite.

Pentru cei care vor ghidaj, pentru programare este necesar sa trimiteti un e-mail pe adresa pr.mnir@gmail.com care sa contina : data programarii, ora, o scurta caracterizarea a grupului (elevi, studenti, adulti, seniori, cazuri sociale, delegatii), limba in care va fi sustinut si datele dvs. de contact (adresa de e-mail , numar de telefon).

Programarea de ghidaj este valabila in urma confirmarii. Casa de bilete se inchide cu 45 de minute inainte de terminarea programului de vizitare.

Nu rata