Ateneul Roman

Una dintre cladirile emblematice ale Bucurestiului, Ateneul Roman este un edificiu somptuos ce impresioneaza prin forma si stil.

Avand o inaltime de 41 metri, cladirea Ateneului este o constructie in stil neoclasic ce include elemente de decoratie tipic franceze iar planul central este realizat in stil eclectic.

Istoria Ateneului Roman

In anul 1865, la initiativa naturalistului Constantin Esarcu, a fost infiintata Societatea Literara Ateneul Roman, o societate culturala cu scop educativ ce isi propunea sa contribuie la dezvoltarea cunostintelor folositoare poporului prin intermediul unor cursuri si conferinte publice.

Initial, activitatile acestei societati aveau loc intr-unul dintre saloarele Ministerului Instructiunii, in resedinta printului Constantin Ghica.

Incepand cu anul 1886, arhitectul francez Albert Galeron, alaturi de romanii Constantin Baicoianu, Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu si Ion Gr. Cantacuzino au intocmit planurile constructiei Ateneului.

Dati un leu pentru Ateneu!

Ramasa in memoria colectiva a romanilor, celebra subscriptie publica care facea apel la cetateni sa cumpere unul dintre cele 500.000 de bilete cu valoare nominala de un leu pentru a continua lucrarile de constructie avea un slogan amuzant si rimat „Dati un leu pentru Ateneu!”.

Cel care a initiat aceasta loterie nationala, a fost naturalistul Constantin Esarcu, fondatorul alaturi de Vasile Alexandrescu Urechea si Nicolae Kretzulescu a Societatii Literare Ateneul Roman.

De ce este Ateneul rotund

Terenul pe care a fost inaltat Ateneul Roman a apartinut inainte de inceperea propriu zisa a constructiei Societatii Ecvestre Romane si, inainte ca acesta sa fie achizitionat de catre fondatorii Ateneului, existau planuri de ridicare a unui circ in acea zona.

Cand arhitectul francez, Alber Galeron a inspectat amplasamentul viitoarei cladiri s-a decis sa foloseasca fundatia circulara deja pregatita pentru manejul circului si sa ridice o constructie circulara cu un acoperis sub forma de cupola.

Acoperisul central al constructiei, sub forma de cupola este acoperit cu zinc si este finisat cu un coronament ornamental din care rasare tripodul, un element de arhitectura greceasca ce face trimitere la felinarul lui Demostene, un simbol al premiului oferit celor care invingeau in confruntarile poetice, de oratorie si artistice.

Decoratiunile interioare si exterioare

Pe langa impresionantele elemente arhitecturale cum ar fi holul de marmura si cele 12 maiestuoase coloane dorice si cele patru scari monumentale in spirala din marmura de Carrara, vizitatorii Ateneului pot admira si fresca lunga de 75 metri a pictorului Costin Petrescu, ce include 25 de episoade din istoria romanilor.

Sursa foto: Wikipedia

Dispuse sub forma unui vechi amfiteatru greco roman, cele aproape 1000 locuri cu trei zone de parter si doua randuri circulare cu 52 de loji plus una centrala, ale salii mari de concerte, asigura o acustica impresionanta si o vizibilitate perfecta din orice unghi.

Si pentru ca unul dintre fondatorii Societatii Ateneul Roman, Constantin Esarcu, a gandit ca scop al Ateneului educatia maselor, cladirea a fost decorata la interior pe tavan sub si deasupra vitraliilor de luminatoare cu denumiri de meserii si stiinte: Arhitectura, Aritmetica, Muzica, Chimia, Filosofia, Agricultura, Industria, Poezia Antica, Tragedia, Comedia.

Iar deasupra luminatoarelor, pe cupola, sunt inscrise in dreptunghiuri nume de scriitori romani:  Sincai, Vacarescu, Coresi, Negruzzi, Cantemir si altii.

Pe exteriorul cupolei sunt scrise nume celebre precum: Homer, Raphael, Corneille, Virgilius, Michelangelo, Pericle, Beethoven, Shakespeare si altii.

Ateneul Roman face oficial parte din patrimoniul european si, incepand cu anul 2004 este inscris in Lista Monumentelor Istorice.

Nu rata

5 Comentarii la “Ateneul Roman”

  1. […] obiectiv turistic important este si Ateneul Roman, cel mai reprezentativ locas al concertelor din Bucuresti. Ateneul Roman se deosebeste de celelalte […]

  2. […] strada comerciala, si se afla la cativa pasi de cele mai interesante obiective turistice, precum Ateneul Roman si Piata […]

  3. […] in vecinatatea imediata a Ateneului Roman si a Palatului Regal, Athénée Palace ofera cazare intr-o cladire in stil art nouveau care se […]

  4. […] infiintat de catre arhitectul Leonida Negrescu, fiind de asemenea colaborator si pentru proiectul Ateneul Roman, alaturi de inginerul Elie […]

  5. […] este situat la doar 300 metri de Teatrul National Bucuresti, la doar un kilometru de Ateneul Roman si la 2,7 km de Opera Romana si Muzeul National de Arta, precum si Gradina […]